Minnesvärda produktioner

Här kan du läsa om några av Musikteaterns tidigare produktioner. Dessa har på olika sätt kommit att betraktas som klassiker här Musikteatern. Kanske var du med och såg någon av dessa föreställningar?

”Don Carlos” av Verdi

Premiär: 27 september, 1998.
Regi: Arthur Strömkvist.
I rollerna: Amelia Wall-Berglund, Jonatan Forsgren, m.fl.

Detta var Musikteaterns första större produktion och således lite av en jungfrufärd för hela verksamheten. Nerverna innan premiär var givetvis på helspänn, och såväl publik som skådespelare och medarbetare var nyfikna på vad den nystartade Musikteatern hade att ge. En hel del, skulle det visa sig, och när ridån gick ned efter sista scenen brast publiken ut i rungande applåder och stående ovationer.

Lokalpressens recensent kallade föreställningen för “magnifik” och “mycket imponerande”. Bättre start på verksamheten kunde Musikteatern knappast få!

Produktionen fortsatte sedan spela fram till en bra bit in på 1999, med slutsålda platser under nästan varje föreställning. Än idag händer det att gamla stambesökare pratar varmt om “Don Carlos på 90-talet”.

“Friskytten” av Weber

Premiär: 5 januari 1999.
Regi: Arthur Strömkvist.
I rollerna: Mikaela Ström, Joar Hemlin, Liselott Andersson m.fl.

Efter succén med Don Carlos fick Arthur Strömkvist i uppdrag att regissera Webers opera “Friskytten”, en av de kanske mest kända tyska operorna från epoken före Wagner.

Mot bakgrund av framgången med “Don Carlos” fick Strömkvist här ännu friare tyglar och kunde ta ut svängarna mer, vilket resulterade i en oförglömlig scenografi och inslag av bland annat modern dans och akrobatik.

Detta var vågade grepp som fick kritik av vissa puritaner, men som samtidigt hyllades av minst lika många för sitt nytänk. Janet Sjögren skrev musiken, som även den fick lysande recensioner.

“Riddar Blåskäggs borg” av Bartók.

Premiär: 5 mars, 2002.
Regi: Arthur Strömkvist.
I rollerna: Miriam Azghani, Jonatan Forsgren, Ebba Bengtsson m.fl.

Detta kom att bli Arthur Strömkvists sista produktion innan hans tragiska bortgång år 2003, då han var 74 år gammal. Det är bland annat av detta skäl som den här produktionen tagits med på den här listan, men även för att “Blåskägg” – som den kallas av Musikteaterns medarbetare – också ihågkommen av det skälet att det var här som scenografen Börje Hamrén fick sitt stora genombrott.

Framgångarna med “Riddar Blåskäggs borg” innebar att Värmlandssonen Hamrén inom kort fick jobberbjudanden utomlands, och idag är han aktiv på såväl Broadway som i Londons West End.

“Blåskägg” markerar däremot ett slags tronskifte, där stafettpinnen passerade mellan två av Musikteaterns mest namnkunniga profiler.

“Annie” av Charles Strouse, Martin Charnin och Thomas Meehan.

Premiär: 22 maj, 2004.
Regi: Anita Wallman.
I rollerna: Mikaela Wallman, Kenneth Björk, Nina Elfvén.

Den klassiska musikalen Annie sålde slut med en gång och blev mycket uppskattad. Detta var den första större produktionen i vilken unga talanger från Teaterakademin och musikgrupperna gavs större roller, ett ansvar som de klarade galant!

Pressens recensenter betonade flera gånger just de yngre förmågornas skicklighet, och detta ledde bland annat till ökade anslag.

Idag återfinns flera av de medverkande i Annie ute på teatrarna i Europa, och Mikaela Wallman befinner sig i nuläget i USA där hon medverkar i mindre tv-produktioner och independentfilmer. Ännu en gång fick Musikteatern agera plantskola för vad som kom att bli en stor talang!

“Fyllehundar och infanterister!” av Christer Sörensson.

Premiär: 23 juni, 2005.
Nypremiär: 2 oktober, 2005.
Regi: Christer Sörensson.
I rollerna: Stefan Karlberg, Ingvar Holmlund, Maja Sonneblatt, Majgull Jansson.

Christer Sörenssons helcrazy buskisrevy – om olovlig spritförsäljning, korkade brevbärare och humoristiska förvecklingar under 30-talet – blev snabbt en mycket omtalad publikfavorit.

Premiären och den första spelperioden förlades utomhus, vilket aldrig tidigare skett med någon av Musikteaterns produktioner. I samband med nypremiären flyttades föreställningarna in under teaterbyggnadens tak, och revyn kom att visas fram till sommaren 2006.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *